website design software
peterdrugsboek
logo

Dent u iets crimineels te signaleren in de buurt, zoals de hele dag aanloop aan een voordeur in uw straat. of denkt u “hier is iets niet pluis” bel dan alstublieft!!!!!! TIPLIJN

20200706_072403 (2)

 

 

Burgemeester Zwolle over arrestaties in onderwereldconflict: Grote slag geslagen’

De politie in Zwolle heeft een grote slag geslagen met de aanhouding van vier verdachte drugshandelaren vrijdagavond. Dat zegt burgemeester Peter Snijders van Zwolle. De recherche pakte vrijdag onder andere twee hoofdrolspelers uit een slepende drugsoorlog in de sta

Snijders spreekt in een reactie van 'een uitstekend resultaat van de politie-inzet op zware criminaliteit’. ,,De schietpartijen in onze woonwijken vorig jaar waren afschuwelijk voor de bewoners en niet te tolereren’’, aldus de burgemeester.

Schietpartijen in woonwijken

Hij doelt op schietincidenten in de Van Disselstraat in Stadshagen en aan de Bachlaan in Holtenbroek. In Stadshagen was Idris M. eind september het beoogde doelwit van een liquidatiepoging. Hij zit sinds oktober zelf vast, omdat justitie hem ervan verdenkt achter de moordpoging in Holtenbroek te zitten.

De politie pakte vrijdagavond Emin Y. en Emin Z. op. Beide Zwollenaren zijn volgens justitie beschoten door of in opdracht van Idris M. en zijn broer Abas. Bij de beschieting in Holtenbroek zou Emin Y. op zijn beurt ook hebben geschoten. Voor dat feit en voor drugshandel is hij vrijdagavond door een arrestatieteam uit zijn auto gehaald in Heerde.

 

Emin Z. werd volgens justitie in 2016 beschoten door de broers M. Hij is vrijdag opgepakt bij zijn woning in de Wipstrik. Z. sloeg op de vlucht en gooide daarbij een vuurwapen van zich af.

Burgemeester Snijders laat weten dat de gemeente en de politie zich vanuit het programma ‘onverminderd blijven inzetten op veiligheid in de straten en buurten van onze stad’.

Politiechef

Eerder op de zaterdag had districtschef Ramon Arnhem van de politie IJsselland al lovende woorden voor het rechercheonderzoek: ,,Rechercheurs hebben hard gewerkt aan het oplossen van de onderzoeken naar de verschillende schietincidenten in Zwolle. Wij accepteren geen vuurwapengeweld op straat. Dat heeft al geleid tot een aantal aanhoudingen en de onderzoeken gaan onverminderd door.’’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UpdateEen doorbraak in het onderzoek naar de ~Zwolse drugsoorlog. De politie heeft dinsdag meerdere verdachten aangehouden voor een liquidatiepoging in oktober 2019, een ontvoering en drugshandel. Het gaat om medeverdachten in een grootschalig politieonderzoek naar de Zwolse broers Idris en Abas M., de vermeende opdrachtgevers.

Stefan Keukenkamp 26-03-20, 11:11 Laatste update: 17:09 Bron De Stentor

De recherche heeft een gevoelige klap uitgedeeld aan de Zwolse onderwereld. In de onderzoeken naar een drugsoorlog in de stad pakte de politie afgelopen dinsdag drie verdachten op. Justitie verdenkt hen van het uitvoeren van een liquidatiepoging op 26 oktober 2019, een ontvoering van een rivaal afgelopen zomer en drugshandel.

Lees alles over de schietpartijen die Zwolle teisterden ~in ons dossier

-> ~Wie is wie in de Zwolse drugsoorlog?

-> Lees hier alles over ~de ontvoering van rivaal R.

Eén van hen is Zwollenaar Jaemy P. (33). Volgens het OM heeft hij in de nacht van 25 op 26 oktober vorig jaar geschoten op rivaal Emin Y. (27) in de Zwolse wijk Holtenbroek. Ook plaatste hij volgens justitie twee maanden daarvoor een baken onder de auto van het beoogde slachtoffer.

‘Eerder betrokken bij drugshandel’

De broers Idris en Abas M. gaven volgens justitie de opdracht voor deze mislukte liquidatie en de voorbereidingen daarop. De 33-jarige P. is een bekende van politie en justitie en was eerder mogelijk betrokken bij drugshandel. Tijdens de voorbereidingen op de liquidatie in Holtenbroek schreef hij zichzelf uit bij de gemeentelijke Basisregistratie.

Naast P. is ook de Zwolse Fabienne van den R., alias ‘Het Meisje’, dinsdag aangehouden. Zij zou zijn betrokken bij een lugubere ontvoering van een rivaal afgelopen zomer. Op haar telefoon stonden beelden van een bebloed gezicht van het slachtoffer. ‘Het Meisje’ werkt voor de broers M.

  • Mijn broer en ik zijn aangehou­den op basis van verklarin­gen van leugenaars.
  • Abas M., Verdachte
  • Justitie verdenkt ‘Het Meisje’ en P. ook van drugshandel. Vrijdag worden zij voorgeleid aan de rechter-commissaris. Een derde vrouwelijke verdachte, ook verdacht van drugshandel, is inmiddels op vrije voeten gesteld.

Schietpartijen in Zwolle

Sinds september vorig jaar is het onrustig in Zwolle. Verspreid over de stad vonden meerdere schietpartijen en aangestoken autobranden plaats. Uit onderzoek van De Stentor blijkt dat er een link is tussen een deel van gewelddadigheden en een vete om drugs. Het gaat om een ‘drugsoorlog’ tussen de groepering rond de broers M. en een rivaliserende Turkse groep.

Abas en Idris mogelijk langer vast

Vandaag stonden Idris en Abas terecht in een zogenoemde pro formazitting. Zij blijven voorlopig vastzitten, besloot de rechtbank. Het tweetal werd in oktober 2019 opgepakt vanwege het geven van de opdracht tot het uitvoeren van een liquidatiepoging in Holtenbroek.

Daarnaast worden zij samen met een medeverdachte verantwoordelijk gehouden voor een rijdende moordaanslag op twee Zwols-Turkse broers in april 2016 op de Wijheseweg. Deze medeverdachte mag zijn proces in vrijheid afwachten.

Het derde feit waar justitie de Zwolse broers van verdenkt is een ontvoering en vernedering van een rivaal in de zomer van 2019. ‘Het graf is al gegraven’, zou Idris daarbij hebben gezegd.

Advocaat Idris M.: ‘Bloedgeld? Stuitend!’

De advocaat van Idris M., Mirjam de Vilder, is niet te spreken over de manier waarop zij door politie en justitie wordt weggezet in deze zaak. Uit een verhoor uit november 2019 zou blijken dat een verbalisant zegt:

‘(...)De advocaat werkt daar ook aan mee. Die werkt ook mee aan de zware scène

 

Map-NL-Digest         Thursday, June 4 2020         Volume 2019 : Number 118

 

001 Mocromaffia, de dealers in Antwerpen aan het woord

     Source: Het Laatste Nieuws (Belgie)

002 Hoe jouw cokegebruik West-Afrika ruineert - Deel 1/5

     Source: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.vice.com%2F&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375858777&sdata=j%2FtACJnvwkdkV3hBxQLlcw2oqqTD3ORtXWb%2B%2B3tegFA%3D&reserved=0

 

----------------------------------------------------------------------

 

Subj: 001 Mocromaffia, de dealers in Antwerpen aan het woord

From: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Date: Fri, 29 May 2020 05:10:45 -0700

 

Newshawk: Dennis - Belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: Het Laatste Nieuws (Belgie)

Copyright: Het Laatste Nieuws (Belgie)

Pubdate: 28-05-2020

Adress: Brusselsesteenweg 347 1730 Asse-Kobbegem

Website: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.hln.be%2F&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375858777&sdata=yIJEmBuG%2FH5xrMm3jk7o3KI0fUFuU9%2FIup9u3WyaVQk%3D&reserved=0

 

MOCROMAFFIA, DE DEALERS IN ANTWERPEN AAN HET WOORD:

?IK VERDIENDE 25.000 EURO ER MAAND, HET GING ALLEMAAL OP AAN DURE KLEREN, AUTO?S, HOEREN EN VAKANTIES. HET KON NIET OP?

 

Exclusieve voorpublicatie uit het boek ?Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten?

De ene is een Vlaamse jongeman van eind de twintig, die op jonge leeftijd is gaan gebruiken en dealen en op een gegeven moment ook overvallen begon te plegen: ?Toen ik met pistool binnenstapte, voelde ik me net de bad guy uit een film. Ik wist dat die rol op mijn lijf geschreven was.? De andere is een 35-jarige Marokkaanse Belg die nu vast zit voor het dealen van coke en voor vluchtmisdrijf. Als voormalige dispatcher - een tussenpersoon die per telefoon de aanvragen ontvangt en dan koeriers de stad instuurt om pakjes coke af te leveren aan particuliere klanten - getuigt hij over zijn handel en wandel en zijn belangrijkste werkmiddel: zijn klantenlijst. ?Soms word je klemgereden en van je telefoon beroofd, mensen proberen bij je in te breken en je telefoon te jatten, alleen om die klantenlijst te pakken te krijgen.?

Het zijn twee van de vele getuigenissen uit het boek  ?Drugs. Antwerpen in de greep van de Nederlandse drugssyndicaten? van Teun Voeten, die daags na een dubbele granaataanslag in zijn straat in Deurne-Noord een mailtje stuurde naar burgemeester Bart de Wever (N-VA) met een onderzoeksvoorstel. ?Hoe is Antwerpen in de greep geraakt van de Nederlandse drugssyndicaten? Dat is dit boek geworden.? De bewuste getuigenissen lees je hieronder in een exclusieve voorpublicatie.

 

BAD, voormalig dealer en nu in een verslavingstraject BAD is een Vlaamse jongeman van eind de twintig, die op jonge leeftijd is gaan gebruiken en dealen en op een gegeven moment ook overvallen begon te plegen. Hij heeft verschillende keren vastgezeten en werkt nu bij ADIC aan zijn cocaineverslaving. BAD had een problematische jeugd. Hij werd vaak mishandeld. Zijn vader zag hij nauwelijks, die was altijd aan het werk, en zijn moeder had last van permanente depressies. ?Mijn moeder was me alleen maar aan het uitschelden, dat ik niks deed, dat ik een ongewenst kind was. Voor het minste of geringste kreeg ik slaag, of werd ik opgesloten in de donkere kelder. Liefde kende ik niet. Waarden en normen heb ik ook nooit meegekregen, die moest ik zelf zoeken. Ik was jaloers op kameraden die thuis wel knuffels kregen.?

BAD vertoonde veel gedragsproblemen. Hij had ADHD, was erg agressief, sloeg andere kinderen in elkaar en viel zelfs zijn juf aan. Hij kreeg psychologische begeleiding en moest medicijnen als ritalin, Strattera en Risperdal214 slikken. Een zelfmoordpoging mislukte.

BAD begon veel op straat rond te hangen met oudere jongeren. ?Op straat was ik iemand, dat gaf me een goed gevoel.? Hij kwam in contact met ouderen en daklozen en leerde dealers kennen. Op twaalf- a dertienjarige leeftijd rookte hij voor het eerst cannabis, een paar weken later probeerde hij al speed en xtc. ?De eerste keer boden ze mij dat aan en nam ik het zonder na te denken. Ik voelde me beter in mijn vel, hoefde niet aan problemen thuis te denken, het maakte me gelukkig.?

Op zijn veertiende gebruikte hij voor het eerst coke en begon hij snel af te glijden. Hij hing rond met kids die een paar jaar ouder waren en raakte verzeild in de kleine straatcriminaliteit. ?Toen ik dertien of veertien was, kreeg ik hebzucht. Ik kreeg weliswaar iets van thuis, maar dat was niet genoeg voor wat ik wou, uitgaan en drugs.? Hij begon kleine klusjes te doen voor dealers, zoals pakjes rondbrengen en geld ophalen. ?Die mensen gebruikten me, maar ik vond het prima.? Thuis liep het steeds slechter.

?Mijn moeder gaf me ooit een klap. Ik werd zo woest, toen heb ik haar met een mes gestoken.? Het incident liep met een sisser af, zijn moeder was enkel lichtgewond en omdat hij nog minderjarig was, werd hij niet veroordeeld.

 

De eerste keer dat hij werd opgepakt was op zijn zestiende, met 200 gram coke en 500 gram cannabis. Dat laatste had hij van een andere dealer geript. Hij ging naar een gesloten instelling en mocht vlak voor zijn zeventiende verjaardag weer naar huis. Een maand later zat hij opnieuw vast. Dit keer voor een gewapende overval op een postkantoor met een maat. Het pistool had hij gehuurd. Ook de tipgever verwachtte een deel van de buit. BAD had een grote som geld nodig als startkapitaal omdat hij zelf een drugshandel wou opzetten, want als drugsrunner verdiende hij slechts ?kruimels?.

Met het geld dat in de kluis zou moeten liggen zou hij dan in een keer een paar kilogram kopen en dan was hij ?vertrokken?. ?Ik was zenuwachtig, maar niet bang. Toen ik met het pistool binnenstapte, voelde ik me net de bad guy uit een film. Ik wist dat die rol op mijn lijf geschreven was.? Maar de kluis ging niet open. Ze waren onherkenbaar op camerabeelden dankzij bivakmutsen, maar werden opgepakt toen ze in de buurt rondhingen. De mededader bekende. ?Dan vallen de boeken snel dicht. Ik kreeg een jaar. Maar ik was daar ook fier op. Ik kreeg het gevoel iets te betekenen.?

Op zijn achttiende kwam BAD weer vrij. Toen begon het echte werk. Hij was in contact gekomen met een Marokkaanse clan uit de buurt. ?Die mannen hadden de beste cocaine. Ze verhandelden elke week wel 5 a 10 kilogram. Ik kocht dan een kilogram voor 25.000 euro.?

BAD begon te dealen, maar zelf ook steeds meer te gebruiken. ?Goede coke is verslavend. Alle remmingen verdwijnen, ik voelde me een superman, je denkt dat je de hele wereld aankan. Als het uitgewerkt is, ben je down en suf. Dan heb je weer een nieuwe high nodig.? BAD verkocht en gebruikte topkwaliteit. ?Het was sterke, pure coke. Van versneden spul word ik strak, paranoia. Het was ook mijn reputatie om eerlijke, goede kwaliteit te verkopen. Omdat je onversneden verkoopt, is de winst kleiner, maar uiteindelijk verdien je beter omdat je meer verkoopt. De clan was ook begaanmet hun reputatie. Ze wilden niet dat er met hun spul geknoeid werd.?

BAD begon serieus te dealen en te gebruiken. ?Ik verkocht aan vrienden en aan kennissen. Mond-tot-mondreclame. Ik had goed spul. In disco?s verkocht ik nooit, altijd gezeik met mensen die dan een half grammetje willen kopen. Op een gegeven moment ging ik zelf niet meer de straat op, maar had ik twee runners die voor me werkten. Daar kocht ik dan een klein autootje voor. Zelf verdienden die runners, jongens van achttien of negentien, heel weinig. 200 euro voor een shift en dan nog een grammetje coke. De truc is dat je vaak van runners en van auto moet verwisselen. Ik geloof dat ik toen wel 25.000 euro per maand verdiende. Het ging allemaal op aan dure kleren, auto?s, hoeren en vakanties. Het kon niet op.?

 

BAD werd een zware gebruiker. ?Ik brak een klomp af van 10 gram, kookte dat dan om te freebasen en zat de hele dag te roken. Van de vroege ochtend tot de late avond. Ik hoefde weinig te doen, af en toe iets regelen voor de runners, maar dat ging allemaal vanzelf.? Maar het was nog niet genoeg. BAD werd greedy en kreeg een tip om 100.000 euro buit te maken. De tipgever zou 20.000 euro krijgen. Het draaide uit op een gewelddadige homejacking, waar de vrouw des huizes gedwongen werd de kluis te openen. ?Ik zag al dat geld, wow, het was net een frigo die uitpuilde met biljetten.? Zes maanden later werd hij gepakt. ?Ik weet eigenlijk niet waarom ik het deed. Ik was op dealen nooit betrapt, ik had alles wat ik wilde. Ik had veel vriendinnen, ik kon elke dag seks hebben. Misschien was ik verliefd op geld.?

BAD heeft nooit spijt gehad van zijn misdaden. ?Het hoort bij mijn gedragsstoornis dat mijn schuldgevoel niet ontwikkeld is. Ik heb alleen altijd spijt gehad dat ik gepakt werd, nooit voor wat ik gedaan had.? BAD werd veroordeeld voor een lange tijd. Uiteindelijk zat hij drie jaar vast. Hij rekent uit: van zijn zestiende tot zijn vierentwintigste heeft hij in totaal vijf jaar vastgezeten. Langzaam begonnen dingen te dagen. ?Je hebt geld, maar geld maakt niet gelukkig.?

BAD beseft ook dat hij een zwaar drugsprobleem had. ?Toen ik vrijkwam heb ik het woord ?afkickcentrum? en ?lange opname? gegoogeld. Zo ben ik hier terechtgekomen.? Achteraf bekeken heeft hij spijt dat hij zijn schoolopleiding niet heeft afgemaakt, en geen gewone vrienden heeft gehad die geen drugs gebruiken en hem als vriend graag zagen voor wat hij was, en niet voor zijn geld. Als hij eenmaal succesvol is afgekickt, wil BAD misschien hulpverlener worden. ?Ik wil met probleemjongeren gaan werken. Niet zozeer om iets voor de samenleving te doen, maar omdat ik die kids wil helpen, zodat die iets van hun leven kunnen maken. Ik ben in ieder geval wel ervaringsdeskundige.?

EK, gedetineerde in gevangenis Antwerpen De 35-jarige EK zit vast voor het dealen van coke, en ook voor vluchtmisdrijf. In de pikorde van dealers stond hij een trede hoger dan de straatdealer. Hij was een zogenaamde dispatcher, een tussenpersoon die per telefoon de aanvragen ontvangt en dan koeriers de stad instuurt om pakjes coke af te leveren aan particuliere klanten.

?Ik had drie werkers?, legt EK uit. ?Ik had drie Polo?s voor me rijden.? Deze Polo?s werden bij zijn arrestatie in beslag genomen, maar konden niet geconfisqueerd worden omdat ze op een andere naam stonden. Elke ?werker? kreeg 8 tot 10 euro per afgeleverd pakje. Elke week wist EK tussen de 500 gram en 1 kilogram te verkopen. De geschatte winst voor EK was dan 55.000 euro bij 1 kilogram verkoop. De klantenlijst is een van de belangrijkste assets voor een dealer.

?Mijn werkers probeerden soms de nummers van mijn klanten te achterhalen, maar die belden me dan eerlijk om dat te melden?, zegt EK. Hij had een lijst van tweeduizend nummers. ?Soms word je klemgereden en van je telefoon beroofd, mensen proberen bij je in te breken en je telefoon te jatten, alleen om die klantenlijst te pakken te krijgen.? Volgens EK kun je een klantenlijst met tweeduizend nummers wel voor 10.000 euro doorverkopen. ?Als je een nieuwe lijst hebt, moet je er meteen een actie van vier plus twee tegenaan gooien?, legt hij uit. Dan krijgen alle klanten op hetzelfde moment een berichtje.

 

EK maakt een onderverdeling in drie soorten klanten. Enerzijds waren er de goede klanten: advocaten en dokters. Dan was er de middenklasse: gewone mensen, transporteurs en studenten. Onderaan stonden de ?vuile? klanten, die wilden poefen (op krediet kopen) en delen van hun inboedel ruilen voor cocaine. ?Ik had een lijst van klanten die me alleen maar koppijn gaven?, zegt EK.

EK komt uit een Marokkaans milieu waar dealen veel voorkomt. Zijn broers zaten al in de handel en de Mixers, de cokebende, zijn neven van hem. ?Het begint allemaal heel klein en onschuldig?, legt EK uit. Je bent veertien of vijftien. Je speelt met je vriendjes op een pleintje, het Krugerplein, achter de Dam, de Kerkstraat. Je krijgt dan een pakje Marlboro, waarin de pakjes coke zitten. Dat verstop je dan op een goede plek. De klanten worden vervolgens naar je toe gestuurd, je herkent ze aan de manier waarop ze lopen. Jij geeft ze hun pakje, zij betalen je. Om de zoveel tijd komt je oudere broer dan langs om het geld op te halen. En jij krijgt dan ook een deel.?

De vader van EK was een arbeider bij General Motors, zijn moeder was huisvrouw. Ze waren thuis met zeven kinderen. ?Mijn moeder was altijd lief en zorgzaam?, zegt EK. ?Wij keken op naar onze neven. Dure kleren kopen was een manier om je te onderscheiden. Mijn broers zijn allemaal de criminaliteit in gegaan. Maar mijn zusters doen allemaal goed werk. Een is boekhouder, een ander werkt als laborante, een derde is eigenares van een paar bakkerijen.?

EK zegt dat zijn veroordeling heel moeilijk is voor zijn ouders, ook nu nog. Zelf is hij getrouwd, heeft een huisje in Antwerpen en ook nog een stukje grond in Marokko met een huisje erop. Hij heeft drie kinderen, van vijftien, twaalf en vijf. Zijn vrouw en kinderen komen hem vaak bezoeken. ?Het is heel confronterend voor hen?, zegt EK. ?Als ze op school vragen wat hun vader doet, moeten ze liegen en zeggen ze maar dat ik arbeider ben.?

Hij heeft zijn oudste zoon duidelijk gemaakt dat een leven van misdaad uiteindelijk niet de moeite waard is. De oudste wil politieman worden of in het leger gaan. De middelste zit nu bij de padvinderij, dat heeft zijn oudste zus geregeld, die met de bakkerij, omdat haar kind daar ook bij zit.

?Hij wordt daar volledig geaccepteerd door de Vlaamse kinderen. Ik zie dat hij een goede jeugd heeft.? EK is vol lof over zijn zus. ?Zij houdt me altijd de hand boven het hoofd en helpt me?, zegt hij. ?Ik zie aan haar dat het legaal ook kan lukken. Mijn zussen zijn toppers, mijn broers hebben elkaar allemaal de criminaliteit in gesleept.?

Straks komt hij op voorwaarden vrij. Hij heeft al een vaste verblijfplaats, kan op condities vrijkomen. Hij heeft een arbeidscontract bij een schoonmaakbedrijf, waarvoor hij in feite betaald heeft. En hij heeft zijn vak als beroepslasser. ?Met de tijd leer je geen zelfmedelijden te hebben. Ik heb kansen gehad, jobs die ik kreeg aangeboden, een opleiding. Maar ik heb die verspeeld.?

 

- ---------------------------------------------------------------------------

Attachment: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fmapinc.org%2Ftemp%2F72fVnX5yOv_CU.html&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375868775&sdata=4ACaC6QZP00EAVCEthY6iR7tnXE%2B3Oeu24FF5s9UrNI%3D&reserved=0

- --

MAP-NL

 

------------------------------

 

Subj: 002 Hoe jouw cokegebruik West-Afrika ruineert - Deel 1/5

From: Dennis-belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Date: Thu, 4 Jun 2020 01:21:47 -0700

 

Newshawk: Dennis-belangenvereniging Druggebruikers MDHG

Source: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.vice.com%2F&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375868775&sdata=j%2FPQhQ8RRDFsKyq1%2BvUZme9to2G%2B3GFJC2mMjNkGo48%3D&reserved=0

Copyright: Vice Media Inc.

Pubdate: 26-05-2020

Author: Nicholas Ibekwe, Daan Bauwens

Adress: Vice Benelux BV,Reguliersdwarsstraat 90-92,1017 BN Amsterdam

Contact: +31(0)206732530

Email: NLinfo@vice.com

Website: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fwww.vice.com%2F&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375868775&sdata=j%2FPQhQ8RRDFsKyq1%2BvUZme9to2G%2B3GFJC2mMjNkGo48%3D&reserved=0

 

HOE JOU COKEGEBRUIK WEST-AFRIKA RUINEERT ? DEEL 1/5

 

?Op een ochtend kwam het gewoon aandrijven, we werden letterlijk overspoeld door coke.? We volgen het spoor van de ?Ndrangheta naar de transithaven van Abidjan, een onmisbare schakel in de internationale cocainehandel.

Indien je een liefhebber bent van het betere snuifwerk en er na de lockdown weer stevig tegenaan wil gaan, even een reality check: de coke die je zo graag door je neus jaagt, richt niet alleen je neustussenschot, maar ook West-Afrika ten gronde. VICE trok naar de Ivoriaanse havenstad Abidjan.

In deze aflevering leggen we je uit hoe Abidjan een cruciale tussenstop voor cocaine op weg naar Europa werd.

Corona of niet, schepen met ladingen cocaine blijven aankomen in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Op de luchthaven van Zaventem werden in maart recordhoeveelheden onderschept, en voor heel Belgie ging het om in totaal 1.133 ton cocaine. In het buitenland werd nog eens 1.368 ton onderschept die voor ons land bestemd was.

Al doen niet alle drugskartels momenteel gouden zaken: eind maart liep de 25-jarige maffiabaas Rocco Mole tegen de lamp toen Italiaanse drugsbrigades een halve ton cocaine teruggevonden op het platteland in de Italiaanse regio Reggio Calabria. Een deel ervan was verborgen in schuren, een ander deel zat een meter onder de grond begraven. De klan-Mole is een van de machtigste takken van de ?Ndrangheta, de Calabrese maffia en een van de best georganiseerde misdaadorganisaties op de planeet. Maar nu bijna alle verplaatsingen in Italie verboden zijn, weet ook de ?Ndrangheta niet meer goed hoe de cocaine te verspreiden over Europa, en worden er steeds meer fouten gemaakt.

 

Wij volgden het spoor van de ?Ndrangheta terug naar de strategisch belangrijke transithaven van Abidjan. Midden vorig jaar werden hier belangrijke kopstukken van de Italiaanse maffia ingerekend. De Franse politiemannen die daarvoor zorgden, willen met ons afspreken op het strand van het verlaten vissersdorp Assouinde, op een uur rijden van Abidjan.

Assouinde geeft een spookachtige aanblik. Aan de ene kant van het dorp buldert de oceaan, aan de andere kant vind je een stille lagune. Bij het uitbreken van de eerste burgeroorlog in 2002 werd hier de grootste Club Med van West-Afrika, net als bijna alle andere hotels, van vandaag op morgen achtergelaten. Sommige bewoners van Assouinde geloven nog steeds dat de toeristen op een dag wel zullen terugkeren. De strandverkopers blijven hun rondes doen. Enkelen staan ?s ochtends op de uitkijk om te zien of na achttien jaar toch nog een boot met toeristen verschijnt. Ondertussen verzinken de hotels in het zand door de oprukkende zee: de strook land tussen zee en lagune wordt steeds smaller door de stijgende zeespiegel.

We verblijven in een dorp naast de kustweg met de wel heel ironische naam Assouinde-Mafia, in afwachting van het laatste en waarschijnlijk belangrijkste interview van dit project. De datum, uur en plaats van onze ontmoeting wordt steeds weer veranderd door de Franse politie. In tussentijd worden we in het hotel non-stop lastiggevallen door Yahya, een opdringerige verkoper van Afrikaanse beeldjes. Later zal blijken dat hij verslaafd is aan crack. Onze avonden spenderen we op een bouwwerf die het eigendom is van Awad*, de zoon van een Libanese miljonair uit Abidjan. De werf doet nu dienst als rastafari-kunstenaarskolonie. Het onderwerp ?cocaine? is, zelfs zonder dat we ernaar vragen, niet weg te slaan uit de gesprekken.

?Op een ochtend kwam het gewoon aandrijven, we werden er letterlijk door overspoeld?, zegt Babacar*, een reusachtige rastafari die opzichter is van de werf. ?Een boot uit Zuid-Amerika werd achtervolgd door een politieschip en de kapitein vond er niet beter op dan de hele lading in de zee te dumpen. Over de hele kust van West-Afrika kwamen waterdicht verpakte zakken coke aandrijven. Zelfs vandaag nog spoelen ze aan.?

 

Dit verhaal wordt door andere bewoners van het dorp bevestigd. Maar niemand kan er een datum op plakken. Het is mogelijk dat het gaat om de zes ton die in 1997 door een schip uit Belize in de oceaan gedumpt werd voor de kust van Marokko. Maar het zou ook om een ander, niet gerapporteerd incident kunnen gaan. En in oktober en november 2019 spoelde er 763 kilogram cocaine aan op de Atlantische kust van Frankrijk.

Het grote verschil: Frankrijk is niet straatarm, kampt niet met torenhoge werkloosheid, geweld, een corrupte regering en een even corrupte politiemacht. Maar de Colombiaanse maffia is er sindsdien in geslaagd om van failed state Ivoorkust een onmisbare schakel te maken in de internationale cocainehandel.

Coke met bestemming Antwerpen, Napels of Rotterdam maakt tegenwoorig namelijk vaak eerst een tussenstop in Dakar, Lagos of Abidjan. In de wereld van de internationale misdaadbestrijding heet deze route Highway 10, verwijzend naar de tiende breedtegraad, de kortste weg van Zuid-Amerika naar West-Afrika. Eeuwenlang werden via deze weg miljoenen gevangengenomen slaven naar Amerika gevoerd, nu vertrekken jaarlijks tientallen tonnen cocaine in de omgekeerde richting. De ?Ndrangheta is een van de groeperingen die zorgt voor de stap erna: het transport van de coke van Abidjan naar Italie en Belgie.

Dit laatste interview, hier op het strand van Assouinde, gaat precies daarover. In september 2018 werd 1,2 ton cocaine met een straatwaarde van 250 miljoen euro onderschept in de haven van het Braziliaanse Santos met als bestemming Abidjan. De drugs waren verstopt in het metaalwerk van zware bouwmachines. Het transport was een samenwerking tussen de twee grootste maffiaorganisaties van Italie: de Calabrese ?Ndrangheta en de Napolitaanse Camorra.

We zouden hier Sylvain Coue ontmoeten, de politieman die enkele weken voor dit interview achttien verdachten van deze operatie oppakte. Op de laatste dag van ons verblijf krijgen we eindelijk het verlossende bericht. Een paar uren laten komen we een bar onder een groot donker zeil binnen, vlakbij de plek waar de vissers hun boten de zee in slepen. Er zitten niet een, maar drie politieagenten.

 

Sylvain Coue is een praatgrage vijftiger met een rode pet. Hij bestelt espresso?s voor iedereen, steekt een sigaret op een steekt van wal: ?Ik had informatie gekregen van de Braziliaanse politie dat die 1,2 ton coke voor Abidjan bestemd was?, vertelt hij over de operatie, ?ik kreeg het adres van het depot waar de bouwmachines zouden aankomen en ontmanteld zouden worden. Tegelijk had ik informatie gekregen van de Italiaanse politie dat net eerder een lid van de ?Ndrangheta naar hier gestuurd was. We volgden deze persoon dus vanaf z'n aankomst. Hij ging meteen naar het ontmantelingsdepot in de haven. Daar zouden ze die 1,2 ton cocaine uit de machines halen, herverpakken en in containers naar Italie sturen.

De eigenaars van het depot behoorden niet tot de ?Ndrangheta maar tot de Camorra, de Napolitaanse maffia. Dezelfde mensen runden ook de pizzeria ?Regina Margherita? in het centrum van Abidjan. ?Alles speelde zich dus af rond een restaurant en ik had een naam nodig voor de operatie. Dus doopte ik het onderzoek ?The Spaghetti Connection?. Ik dacht: dat zal iedereen aan het lachen brengen. Pizza Connection, French Connection, Italian Connection, dat was allemaal al eens gebruikt. Het was weliswaar geen spaghettirestaurant, mais bon.?

Politiemensen van drugsbrigades uit Frankrijk, Brazilie, Nigeria, Burkina Faso, Togo, Benin en Ghana kwamen samen in Abidjan onder het mom van een politieseminarie. De Guardia di Finanza van Genua, de centrale narcoticadirectie uit Rome en de politie van Reggio Calabria vormden de Italiaanse delegatie. Op zes juni vorig jaar trad de politiemacht in actie.

?We hadden achttien teams voor evenveel doelwitten?, vertelt Sylvain, ?om zes uur 's ochtend hebben we vervolgens alle verdachten uit hun bed gehaald en gearresteerd. Iedereen bevond zich in Abidjan, op een Italiaan na die we op de grens met Liberia hebben gearresteerd.? In de huizen van de verdachten werden uzi?s, automatische geweren, 100.000 dollar in cash, luxewagens en een indrukwekkend aantal luxehorloges teruggevonden. De standaarduitrusting van een goede maffioso, quoi?, merkt Sylvain op. Van de achttien verdachten konden slechts vijf verdachten (vier Italianen en een Ivoriaanse vrouw) aangehouden blijven, wegens onvoldoende bewijsmiddelen.

Sylvain benadrukt dat hij sinds het begin van de operatie volledige carte blanche en vertrouwen heeft gekregen van de Ivoriaanse autoriteiten. De reden? In maart 2016 openen schutters het vuur op strandgangers in het toeristisch oord Grand Bassam. Negentien mensen komen om het leven. Al-Qaeda eist de aanslag op. Hetzelfde jaar wordt acht ton cocaine met bestemming Abidjan onderschept op de grens tussen Bolivie en Argentinie.

?Het was duidelijk voor de regering: dit nemen we beter serieus,? zegt Sylvain. ?Acht ton is een gigantische hoeveelheid. Ik loop al dertig jaar rond in deze wereld en ik heb geen flauw idee hoe je de verdeling van zo?n lading klaarspeelt of hoe je die vervolgens verborgen moet houden. En wat gebeurt er met de opbrengsten? Worden die gebruikt om terrorisme te financieren? Daarom hebben we kunnen rekenen op de medewerking van de Ivoriaanse overheid.?

We geloven hem graag, maar de Franse politieman ontwijkt de hamvraag: wie houdt de maffiosi een hand boven het hoofd? Daar kwamen we achter tijdens ons onderzoek in Abidjan. Je leest er meer over in de vier volgende delen van deze reeks.

*Namen zijn veranderd. Echte namen bekend bij de redactie.

 

- ---------------------------------------------------------------------------

Attachment: https://eur06.safelinks.protection.outlook.com/?url=http%3A%2F%2Fmapinc.org%2Ftemp%2F42kZlWjzwM3pc.html&data=02%7C01%7C%7Cee8c7713a92c4450693408d808609fce%7C84df9e7fe9f640afb435aaaaaaaaaaaa%7C1%7C0%7C637268558375868775&sdata=qAk%2BtxVPqDYMSK2SK43wm5p44g7SKxuKauh71EIn1IQ%3D&reserved=0

- --

MAP-NL

 

------------------------------

 

End of Map-NL-Digest V2019 #118

*******************************

 

--

MAP-NL-DIGEST

 

 

 

Home | nieuws okt(1) | Nieuws Nov 2020 | Tactus | Dimence | De weg terug | wetenschappelijke publicaties | Cocaine | Cocaine foto | Heroine | Heroine foto | Cannabis | Cannabis foto | Amfetaminen | Amfetamine foto | Alcohol | Alcohol foto | Exctasy | Exctasy foto | GHB | GHB foto | Ketamine | Ketamine foto | Spice | Spice foto | 2-CB | 2-CB foto | Paddo's | Paddo's foto | Kratom | Kratom foto | Mephedrone | Mephedrone foto | Krokodil | krokodil foto | nieuwsarchief |